13 Ağustos 2010 Cuma

Kimin omega 3’e ihtiyacı var?

Hücre ve dokuların temel yapı taşlarından olduğu ama insan vücudunda yapılamadığından, 7’den 77’ye HERKESİN omega 3’e ihtiyacı var.

Gebeler, doğum öncesi ve sonrası bebekler için:
Bilişsel (idrak; kognitif) fonksiyonların gelişiminde yararlıdır.
Astım riskini azaltır; gebeliği sırasında omega 3 almış annelerin çocuklarında astım gelişmesi olasılığı çok düşüktür.
Büyüme: omega 3 desteğinin çocukların beden ve zekâ gelişimi üzerine olumlu etkileri vardır.
Erken doğum riskini azaltır.

Çocuk ve ergenler için:
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite (ADHD): Bu grup çocuklarda, omega 3 eksikliğinin bir etmen olabileceğinden hareketle, omega 3 takviyesi verildiğinde olumlu sonuçlarının görüldüğü çalışmalar vardır.
Depresyon
Diyabet: Omega 3 alan çocuklarda diyabet riskinin daha düşük olduğu görülmüştür. Ancak çalışma sayısı azdır.
Astım: Omega 3 alan astımlı çocuklarda semptomların azaldığı görülmüştür. Ancak çalışma sayısı azdır.

Gençler için:
Kalb-damar sağlığı üzerinde etkisi kanıtlanmıştır; ileriye yönelik risklerden korur.
Kanser üzerinde etkisi henüz yeterince araştırılmamış olmakla beraber, bazı kanserlere yakalanma riskini düşürdüğüne yönelik bulgular vardır.
Depresyon ve başka psikiyatrik sorunlar konusunda, omega 3’ün beyin kimyası üzerine olumlu etkileri dolayısıyla yararlı olabileceğine dair bulgular vardır.

Yetişkinler ve yaşlılar için:
Kalb-damar sağlığı üzerinde kanıtlanmış etkisi sadece hastalık gelişmesi riskini azaltmakla kalmaz; kalb hastalığı olan kişilerde de komplikasyonları ve ölüm riskini azalttığı bilinmektedir.
Trigliseridleri, özellikle de yüksek dozlarda, %20 - %50ye varan oranlarda düşürdüğü gayet iyi bilinmektedir.
Kan basıncı üzerine olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
Romatoid artrit konusunda, çalışmaların sonucu henüz kesin olmamakla beraber, özellikle de yüksek dozlarda, semptomları azalttığı gözlenmiştir.
Osteoporoz : Yeterince yağlı balık yiyenlerin kalça kemiği yoğunluğu, yemeyenlerden daha yüksek bulunmuştur.
Hafıza, Demans, ve Alzheimer hastalığı ile ilgili olarak bir çok araştırmada yüksek miktarlarda yağlı balık yiyenlerin demans (bunama) riskinin düşük ve hafızalarının iyi durumda olduğu görülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu bölümü sorularınızı iletmek için de kullanabilirsiniz.
Tercihen e-posta göndererek yorumlarınızı yapınız: "e-postayla abone olun" sekmesinden...
Yorum kutusunun altındaki "Yorumlama biçimi"nden 'Adı/URL' seçeneğini işaretleyerek de iletebilirsiniz; 'Adı'kısmına isminizi,'URL'kısmına da servis sunucunuzu (yahoo.com, gmail.com vb.)yazarak gönderiniz.
Aksi durumda geçerli bir e-mail adresi bilgisi olmadan yorumlarınız yayınlanmayacaktır.
İletişim bilgileriniz gizli tutulacaktır.