9 Temmuz 2009 Perşembe

Psikiyatrik rahatsızlıklarda omega 3'ün etkisi

Fiziksel sağlık için omega 3 yağ asitlerinin önemi artık iyi bilinmekte olup, ruh sağlığı üzerine de olumlu etkileri konusunda bulgular artmaktadır.

İki ana omega 3 yağ asidi, EPA (eicosapentaenoic asit) ve DHA’nın (docosahexaenoic asit) merkezi sinir sisteminde önemli biyolojik fonksiyonları vardır.

DHA nöronal membranların önemli bir yapısal bileşenidir ve miktarındaki değişiklik, bu hücre ve reseptörlerde aktif işlevsel değişikliklere neden olur.
EPA’nın da nöron faaliyetleri etkileyen önemli fizyolojik fonksiyonları vardır.

Epidemiyolojik çalışmalar düşük omega 3 alımı ve depresyon arasında bir ilişki gösterirken, biyokimyasal çalışmalar hem depresyon hem de şizofreni hastalarının kırmızı kan hücre membranlarında omega 3 yağ asidi seviyelerinin düşük olduğunu göstermiştir.

Yapılan klinik çalışmalar, hem şizofreni hem de depresyon tedavisinde, birincil olarak kullanılmakta olan ilaç tedavisine omega 3 desteği eklenmesinin olumlu etkileri olduğunu göstermiştir.Bu hastalıklar koroner kalb hastalığı, şeker hastalığı (diabetes mellitus) riskinde artışla da ilintili olduğundan, omega 3 hastaların fiziksel durumu üzerine de olumlu etki yapacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu bölümü sorularınızı iletmek için de kullanabilirsiniz.
Tercihen e-posta göndererek yorumlarınızı yapınız: "e-postayla abone olun" sekmesinden...
Yorum kutusunun altındaki "Yorumlama biçimi"nden 'Adı/URL' seçeneğini işaretleyerek de iletebilirsiniz; 'Adı'kısmına isminizi,'URL'kısmına da servis sunucunuzu (yahoo.com, gmail.com vb.)yazarak gönderiniz.
Aksi durumda geçerli bir e-mail adresi bilgisi olmadan yorumlarınız yayınlanmayacaktır.
İletişim bilgileriniz gizli tutulacaktır.